Zdravje v vrtcu

Zdravje v vrtcu 2017/2018

Poročilo 2016/2017

V lanskem šolskem letu smo pričeli s spoznavanjem in nabiranjem zelišč in zdravilnih rastlin, ki rastejo na naši vasi. Spoznali smo nekatera rastišča, predvsem pa nas zanima uporaba le teh v kulinariki, zdravilstvu in negi.

V vrtcu smo pripravili kar nekaj kuharskih delavnic. Iz zelišč, ki jih gojimo na vrtu: drobnjak, origano, materino dušico, rožmarin,  žajbelj smo pripravili skutni namaz, katerega smo pri čajanki namazali na kruh ter se okrepčali.

Nekaj namaza nam je ostalo, dodali pa smo prepraženo čebulo s slanino ter ga namazali na listnato testo in ga spekli v pečici. Okusna sladica nam je zelo teknila. Prav zanimivo je okušati različne okuse zelišč. 

Ugotovili smo, da je potrebno pri kuharskih delavnicah zelo paziti na higieno rok, kakor tudi na higieno miz. Ugotovili smo, da bi bilo potrebno mize dobro počistiti. Tako smo iz pomaranč stisnili okusen sok, olupke pa narezali, zložili z kisom za vlaganje ter postavili na polico za 14 dni. Nato smo pripravljeno čistilo nalili v razpršilke in dolili navadno vodo. S pripravljenem čistilom smo temeljito očistili mize.

Poročila o izvedenih aktivnostih v šolskem letu 2014/15:

Anita in Edina, Diana in Jasna, Gorica in Mojca, Lea in Monika, Marjana in Klaudija, Mateja in Mihaela, Melinda in Anda, Miljana in Irena, Petra in Bogdana, Silva in Nada, Sonja in Mateja, Tatjana in Milojka

 

…v enoti Angelce Ocepek C. C. Tavčarja 3a

Za projekt Zdravje v vrtcu smo se odločile, da bi poskrbele za ozaveščanje otrok in njihovih družin o skrbi za psiho-fizično zdravje, saj s tem pripomoremo k boljši kvaliteti življenja.

Otroke smo vsakodnevno spodbujale k osebi higieni: redno in natančno umivanje rok, zob, obraza, odvajanje od plenic, navajanje na uporabo stranišča, brisanje nosu.

Glede na funkcijo in vremenske razmere smo otroke usmerjale k primerni uporabi oblačil in obutve. Poleg tega smo otroke navajale na samostojno oblačenje in slačenje, glede na zaznavanje lastnih občutkov (temperaturne razlike). V poletnih mesecih bomo dale poudarek na zaščito pred soncem (krema, pokrivala, senca).

Tekom celega šolskega leta smo otroke seznanjale s pomenom zdrave prehrane in pijače. Naši jedilniki so načrtovani v skladu s smernicami zdrave prehrane. Otroke smo spodbujale k pokušanju raznovrstne hrane in samemu pomenu kulture hranjenja. Velik poudarek dajemo pitju vode.

Rdeča nit naše enote je bil letos projekt Mali sonček, čigar poudarek je na gibanju. Celo leto smo otroke spodbujale h gibanju in jih ozaveščale o pomenu le-tega. Večino gibalnih dejavnosti smo prenesle na prosto, v katere smo vključevale tudi starše.

Skrb za zdravje je vseživljenjski projekt in dobra naložba za prihodnost, zato bomo s tem nadaljevale.

…v enoti Angelce Ocepek C. C. Tavčarja 21

Časopis in balon sta prijetna na dotik, zlasti balon je zelo priljubljen med otroki. Tako časopis kot balon pa sta predmeta, ki ju lahko uporabljamo za različne dejavnosti. Mi smo telovadili in se razgibavali  v telovadnici. Z Ireno in Lili smo se  prijetno zabavali ter poskrbeli za prijetno bivanje v vrtcu, pa še marsikaj smo se ob tem naučili.

…v enoti Angelce Ocepek,       C. C. Tavčarja 3a

Otroci skupine Delfin smo z vzgojiteljicama Diano in Jasno uživali ob pripravi in pitju zdravega naravnega pomaračnega soka.

v dislociranem oddelku Ivanke Krničar

 

V našem vrtcu skrbimo za kulturo prehranjevanja, lepo pogrnjeno mizo ter za veselo vzdušje. Povabili smo gospo Barbaro Dežman, ki skrbi za sestavo jedilnikov. Tako smo skupaj izbrali jedi, ki jih v vrtcu najraje jemo. Skupaj smo nabrali in pripravili šopke, ki krasijo mize, pripravili smo laternice ter prižgali svečke, dežurni otroci so razdelili posodo. Pri nas se navajamo na samostojno izbiro hrane ter se med seboj tudi pomagamo. Večkrat hranjenje spremlja izbrana glasba.

 

Ker so se v zimskem obdobju pojavile številne bolezni, smo se odpravili na ogled železniškega zdravstvenega doma na Jesenicah. Tam nas je sprejela sestra Marija. Razkazala nam je ambulanto in nas seznanila z različnimi boleznimi. Nato smo se skupaj igrali igro “zdravnik”. Igralni kotiček “zdravnik” smo oblikovali tudi v igralnici.
Zdravje v vrtcu krepimo tudi z vsakodnevnim gibanjem na prostem, z uživanjem raznovrstne hrane, pripravljamo pa tudi čajanke in zdravilne napitke.

 

 

 

 

 

 

 

 

v dislociranem oddelku Frančiške Ambrožič

V vrtcu želimo z različnimi vsebinami spodbuditi otroke in starše, da bi se vsakodnevno odločali za zdrav način življenja na vseh področjih, ki vplivajo na kvaliteto zdravja. Sem sodi tudi spodbujanje gibanja in uživanja zdrave hrane, razvijanje zdravih medsebojnih odnosov, preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni skratka vzgoja za zdravje.

V okviru projekta Zdravje v vrtcu smo vpeljali tudi nov drugačen način pripravi na malico in kosilo. In sicer si otroci pri malici sami postrežejo hrano. Samostojno si namažejo na kruh namaze in si sami tudi s servirne mize postrežejo kosilo. Otroci so se naučili, da s količino hrane ne pretiravajo in si naložijo toliko kot lahko pojedo.

 

 

…v enoti Julke Pibernik

Obiskala sta nas  reševalca z reševalnim vozilom. Otroci so spoznali pomen reševanja in vlogo reševalnega vozila.

Mamica, zdravstvena delavka, je otrokom približala  pomen zdravstvenih ustanov , s tem preprečevanje strahu pred zdravnikom. Seznanila nas je z različnimi pripomočki, ki jih potrebujejo pri svojem delu. Uredili smo kotiček bolnica, kjer so se otroci aktivno in ustvarjalno igrali. Obiskali smo tudi lekarno, kjer smo se seznanili s pomenom zdravil, če smo bolni.

V vrtcu skrbimo za spoznavanje in uživanje zdrave prehrane in sami  pripravljamo sadne solate, zelenjavne juhe, imeli pa smo tudi medeni zajtrk.

 

…v enoti Angelce Ocepek C. C. Tavčarja 21

Projekt Zdravje v vrtcu želi z različnimi vsebinami spodbuditi zdrav način življenja in razmišljanja. Spodbuja gibanje in uživanje zdrave hrane, ter higiene rok. V okviru projekta otroke navaja na pravilno umivanje rok, na red in čistočo igralnice, zdravim medsebojnim odnosom idr.

V ta projekt sicer nismo aktivno vključeni, vendar otroke vseeno ozaveščamo o zdravju in zdravem načinu življenja.

 

Ustvarjamo