Turistični projekt

ZAKAJ Turistični projekt?

TURISTIČNI PROJEKT 2016/2017

 

POTUJEM, TOREJ SEM

MOJ DOMAČI KRAJ – HRUŠICA

Za sodelovanje v tem projektu smo se odločili tudi zaradi sorodnosti tem v projektu- Pomahajmo v svet, kjer se v sklopu dejavnosti 4. prsta, predstavi svoj domači kraj prijateljem iz sodelujočega vrtca.

Otroci so z vzgojiteljicami in starši raziskovali svoj domači kraj Hrušico. Najprej smo se pogovarjali o našem kraju, o znamenitostih, po čem je znan…. Tukaj je živel naš najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar.

Naredili smo si načrt ogleda našega kraja in nato te poti tudi sami preizkusili, si ogledali, fotografirali, komentirali. Informacije o našem kraju smo si pridobili v knjižnici Hrušica in na spletu.

Posnete fotografije s komentarji smo razstavili na krajevni skupnosti in na vhodu v vrtec in Knjižnico.

Na vasi

Karavanški predor

Nepozabne počitnice

TURISTIČNI PROJEKT 2015/2016

ZELENI TURIZEM

Na Blejski Dobravi pa so otroci v okviru turističnega projekta spoznavali bližnjo in daljno okolico vrtca. Kaj vse novega so spoznali, odkrili in se naučili ter so pripravljeni pokazati tudi vam pa si poglejte na povezavi S ČUKCEM NA POTEP.

Otroci iz skupine čebelice iz enote Angelce Ocepek, C. C. Tavčarja 21 so v okviru sodelovanja v Turističnem projektu izvedli svoj projekt, ki so ga poimenovali ČEBELJI LET. Kaj vse so videli, spoznali in se naučili pa lahko pogledate na tej povezavi TURIZEM IN VRTEC.

ZELENI TURIZEM 2015-16

S ČUKCEM NA POTEP

Vrtčevski »Čukcev« turistični center na Blejski Dobravi so obiskali otroci iz Julke Pibernik in sicer, otroci iz Lipove hišice. Skupaj smo se podali na pot po vasi in si ogledali znamenitosti vasi kakor tudi obronke, kjer smo se poigrali igre naših babic in dedkov.

RAZISKUJEMO SLOVENSKI JAVORNIK IN KOROŠKO BELO

Jesen nas je povabila tudi na raziskovanje Slovenskega Javornika in Koroške Bele. Opazovali smo naselji in odkrivali njune znamenitosti. Poiskali pa smo otroke iz vrtca na Koroški Beli ter se na njihovem čudovitem igrišču poigrali.

OTROCI IZ SKUPINČUKCI IN ČEBELE NA STRI RUDNI POTI

Otroci iz skupine Čukec in Čebela smo se skupaj podali po stari rudni poti, kjer so še danes sledi težkega dela in življenja rudarjev, fužinarjev in ljudi, ki so bili tesno povezani z nekdaj bogatin nahajališčem železove rude. S seboj smo imeli dobro malico in trdno držali nahrbtnike, da nam je ne bi Perkmandeljc snedel.

IZLET NA POLJANE

Skupaj s starimi starši smo izvedli jesenski izlet. Peš smo se skozi gozd podali na Poljane. Hodili smo po jesenskem listju, stopali čez korenine, kamenje, hodili po stezicah… Iz vrha vzpetine je prečudovit razgled na Stol in Koroško Belo, iz Poljan pa se čudovito vidi skalnata gmota, znana pod imenom  okamenela baba , ki jo je zaradi krutosti  doletela kamnita usoda.

Čukci smo uredili turistični center v vrtcu. Kdorkoli išče informacije o naši vasi, jih dobi pri nas.

Sami pa smo se v tem šolskem letu podali na raziskovanje naselij, ki ležijo v neposredni  okolici naše vasi.

ČUKCI NA HRUŠICI

V tednu otroka smo se podali na Hrušico. Ogledali smo si vas, njene znamenitosti ter obiskali otroke v vrtcu. Skupaj smo si ogledali lutkovno igrico Mojca Pokrajculja.

ČUKCI IN ČEBELE V VINTGAR

Naš turistični center so obiskali otroci iz skupine Čebele iz Jesenic. Zelo smo se razveselili njihovega obiska, saj smo želeli naše prijateljske vezi, ki smo jih vzpostavili na ogledu Rudne poti, poglobiti.

Sprva smo predstavili Čukcev TIC, ki  vabi na ogled vasi, nabiranje zelišč, ali pa na pravljično pot. Prijatelje smo tokrat povabili na ogled Pravljične poti v sotesko Vintgar. Poiskali smo slap Šum ter prebrali legendo o Vintgarski ribici, ki govori o tem, kako je slap Šum nastal. Seveda smo si tako imenovano legendo izmislili v vrtcu, vsebina pa nas popelje v sotesko, kjer se mogočna voda razliva čez skalno gmoto. Ob zvokih narave smo preživeli čudovit pravljični dan.

OBISK TURISTIČNEGA INFORMATIVNEGA CENTRA NA JESENICAH

Na Jesenice smo se odpravili na ogled TIC-a. Naš namen je bil, spoznati turistični center, kjer turisti dobijo ustrezne informacije o vseh turističnih vprašanjih. Ga. Nena nam je z veseljem razkazala poslovalnico, hkrati pa nam opisala mesto Jesenice. Povedala nam je zgodbo o dimniku, ki stoji na Stari Savi in iz katerega se tudi podnevi vidijo zvezde. Ob povratku na avtobusno postajo, smo si ogledali del mesta in poiskali omenjeni dimnik.

 

TURISTIČNI PROJEKT 2014/2015

ZGODBE TURIZMA

Otroci iz skupine SONČNICA na Blejski Dobravi in iz skušine ČEBELE smo pripravili razstavo v zložbenem oknu TICa. Ko smo prišli na Jesenice smo si tudi ogledali našo razstavo Zgodbe turizma.
VINTGARSKA RIBICAV vrtcu na Blejski Dobravi posvečamo v tem šolskem letu eliko pozornost pastirskim zgodbam, kakšno pa si tudi sami izmislimo. Zgodbo Vintgarska ribica, ki je pravzaprav legenda o tem, kako je nastal slap Šum, smo tudi dramsko uprizorili in jo predstavili staršem.
Otroci iz skupine »ČEBELE« so v okviru turističnega projekta obiskali gledališče Toneta Čufarja. Tam so si ogledali prostore in spoznali gledališke poklice. V vrtcu so nato izdelali umetniško sliko Trg Toneta Čufarja in telesne lutke za izvedbo igrane predstave babica Zima.

ZGODBE TURIZMA

KOTIČEK ZA PRAVLJICE

STAVBE GOVORIJO