Planetu Zemlja prijazen vrtec

ZAKAJ Planetu Zemlja prijazen vrtec?

ŠOLSKO LETO 2016-2017

 

KUHARSKA DELAVNICA V PREDNOVOLETNEM ČASU

 v DO Ivanke Krničar na Blejski Dobravi

V tem prednovoletnem času smo v vrtcu spekli kar nekaj dobrot, ki so se že v času naših prednikov pojavljale na praznični mizi. Pripravili smo parklja, sadni kruh za zdravje in novoletnega pujska za srečo.

OD ZRNJA DO KRUHA 

v DO Ivanke Krničar na Blejski Dobravi

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se v vrtcu na Blejski Dobravi odločili, da bomo skupaj z otroki spekli kruh. Zato smo povabili gospo Tanjo Gobec, ki to zna zelo dobro. Prinesla nam je različne vrste žit iz katerih je možno pripraviti kruh. Odločili smo se, da kruh spečemo iz pirine moke. Pirina zrnja smo morali najprej zmleti. Izvedeli smo, da so to dolgo nazaj delali s kamni. Ko smo se preskusili tudi mi, smo spoznali, da je to zelo težko in dolgotrajno delo. Gospa Tanja nam je predstavila tudi, kako se žito zmelje z ročnim mlinčkom. To je bilo lažje kot s kamni, vendar še vedno počasno delo. Mi pa smo si želeli speči kruh, zato smo moko na koncu zmleli z električnim mlinčkom. Iz dišeče moke smo zamesili kruh in ga v pokriti posodi pustili shajati. Shajano testo smo oblikovali v hlebe in jih dali pečt. Iz pečice je vabljivo dišalo in komaj smo čakali, da smo lahko okusili “naš” kruh. Bil je zelo dober. Hvala gospe Tanji, da nas je naučila peke kruha.

Kruh v ljudskem izročilu

 

ŠOLSKO LETO 2015-2016

ZABAVEN ZAJTRK  v skupini žabice

Otroci iz skupine žabice v enoti Angelce Ocepek, C. C. Tavčarja 21 so si pripravili zabaven in zanimiv zajtrk.

OD ZRNJA DO KRUHA 

v DO Frančiške Ambrožič na Hrušici

ČE KRUHEK PADE TI NA TLA, POBERI IN POLJUBI GA (slovenski pregovor)

Do kruha so ljudje od nekdaj imeli spoštljiv odnos na vsej njegovi poti, od zrna do hlebca na mizi.

Žita so bila od nekdaj pomemben del človekove prehrane. Brez njih si še danes skorajda ne znamo predstavljati življenja.

Ker kot pravi pregovor: “Kruha ne naredi moka, ampak roka,”  smo se otroci iz  Sončne igralnice, v okviru projekta Od zrna do kruha,  odpravili na kmetijo  Smolej- Uric, kjer smo spoznali tradicionalno peko kruha in se v njej tudi preizkusili. V Planini pod Golico nas je počakala kočija in nas odpeljala na kmetijo. Da se bi lažje posvetili peki kruha, smo si najprej ogledali kmetijo in spoznali živali, ki živijo na njej.

Pred vstopom v pekarno smo si temeljito očistili čevlje, umili roke in si nadeli predpasnike. V pekarni smo najprej zakurili peč. Gospodar nam je pokazal orodje, ki ga potrebuje za peko kruha in nas seznanil z njihovo namembnostjo. V metrgo (velika lesena miza v kateri se testo mesi in vzhaja) smo nasuli moko. Na sredini  smo naredili jamico in vanjo dali sol, malo sladkorja in kvas. Prilili smo  vodo in zamesili testo.  Dobro smo ga pregnetli , pokrili z lesenim pokrovom in pustili vzhajati. Vsak otrok je dobil nekaj testa, ki ga je nato oblikoval po želji. Nastali so različni izdelki, ki smo jih nato dali peči.

Med peko smo jahali ponija Neži in se igrali stare ljudske igre.

Domov smo odšli polni navdušenja nad živalmi, utrujeni in vsak s svojim kruhom pod roko.  Seveda pa se  nismo pozabili fotografirati med narcisami.

 

22. April DAN ZEMLJE,

smo v Leskovi skupini njen dan praznovali tudi mi. Sestavili smo ji tudi pesem:

ZEMLJA JE OKROGLA,

OKOLI SE VRTI,

MI PA POSKRBIMO,

DA NA NJEJ NE BO SMETI.

Otroci iz Leskove hišice s Silvo in Anko

OD ZRNJA DO KRUHA

v enoti Ivanke Krničar na Blejski Dobravi

Na delavnici Od zrna do kruha, ki jo je vodila Tanja Gobec, predsednica društva Skrinja, smo se najprej seznanili z nekaj osnovnimi žitaricami iz katerih običajno meljemo moko za peko kruha. Zmleli smo semena, moko pa  uporabili za pripravo testa iz katerega smo nato spekli kruh in sadne kolačke. V času peke je potekal pogovor o pomembnosti raznolike prehrane in vloge, ki jo žitarice igrajo v vsakdanjem življenju. Delavnico smo zaključili s pokušino sveže pečenega peciva in domačega čaja.

RECEPTI TANJE GOBEC z delavnice OD ZRNA DO KRUHA

 

PIŠKOTI

Sestavine:

1kg polnozrnate pirine moke

3 čajne žličke sode bikarbone

0.5 kg masla

10 dag sladkorja ( po želji )

cimet

jedilna čokolada, narezana na koščke

voda po občutku

1 pest kakava

Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Zmešamo sestavine za testo in z mokrimi rokami oblikujemo piškote kot polpete. Položimo jih na peki papir in pečemo na srednji višini približno 20 minut.

PITA

Testo za pito mora biti bolj mokro kot za piškote. Zamesimo sestavine po zgornjem receptu zvečer in pečemo naslednji dan, da je bolj mehko.

Testo razvaljaš na tanko, na sredino daš marmelado, koščke poljubnega sadja in potreseš s cimetom. Testo zavihaš navzgor in dobiš ognjiščno potico.pita

kukiPICA

Testo razvaljaš zelo na tanko, gor daš topljen sir, paradižnikovo omako, prepraženo slanino, olivno olje.

Pečeš na 250 stopinj  8 do 10 minut.

KRUH

1 kg polnozrnate moke

2 suha kvasa

semena

2 čajni žlički soli

voda

Zamesimo testo in ga pustimo počivati čez noč. Če želimo v testo lahko dodamo malo olja.

Pečemo 15 minut na 50 stopinj, da vzhaja, nato pa na 180 stopinj 1 uro ali več.

Priporočljivo ja, da semena prej prekuhamo ali namočimo preden jih damo v testo, da ne popijejo vode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZDRAVKO NA OBISKU

v enoti Julke Pibernik

V okviru projekta Planetu Zemlja prijazen vrtec nas je obiskal Zdravko. Namen maskote je bil otroke naučiti pravilnega in varnega gibanja, jih nad tem navdušiti in opozoriti na morebitne nevarnosti pri igri. Otroci so se sprostili ob različnih gibalnih koreografijah, starši pa so prisluhnili besedam strokovnjaka za varno igro. Seznanili so se z varno uporabo igral, različnimi poškodbami, uvideli pa so tudi, da za poškodbe otrok največkrat ni krivo igrišče, določeno igralo ali odrasla oseba, temveč nepazljiva igra otrok. Popoldne smo preživeli v sproščenem in aktivnem vzdušju.

FOOD REVOLUTION

v skupini Žabice

Lepo vreme nas je žabice z Ireno in Lili popeljalo na Trim stezo, ko smo se vračali pa smo si ogledali, kako se sadi krompir in ugotovili, da krompir ne raste v Merkatorju, Lidlu, Sparu.

Projekt EKO BERI

enota Cilka Zupančič

skupina Ježek

Projekt EKO BERI

enota Angelce Ocepek, C. C. Tavčarja 3a

skupina Sovica

Projekt EKO BERI

enota Cilka Zupančič

skupina Škratek

 ŽAKELJ V IGRALNICI

V DO Ivanke Krničar

skupina Sončnica

 

Od zrnja do kruha

V enoti Julke Pibernik

skupina Javorjeva hišica

 

Od zrnja do kruha

V enoti Julke Pibernik

skupina Brezova hišica

 

FOOD REVOLUTION

v skupini Medvedovi

V skupini medvedovi otroci za rojstni dan v vrtcu svoje prijatelje pogostijo s sadjem. Ker pa je nekaj saostdja ostalo, so se odločili, da bodo iz jabolk spekli jabolčni zavitek. Z njim so se pogostili sami, ostalo pa ga je še za prijatelje in starše.

delavnica OD ZRNJA

DO KRUHA

Naše izobraževanje Od zrna do kruha je bilo zelo uspešno in pa tudi okusno, saj smo vse, kar smo spekle lahko tudi pojedle. Pa še slabe vesti nismo imele, saj je bilo vse pripravljeno iz sveže zmlete pire, ajdove moke, rožičeve moke, semen in jabolk. Še dodana čokolada je polna antioksidantov, z visokim deležem kakava. Iz teh sestavin smo pripravile cookie, majhna polnjena peciva, jabolčni zavitek ter polnozrnat kruh.
Če želimo svoje znanje o pomenu zdrave prehrane posredovati otrokom in staršem, jo moramo spoznati in vzljubiti tudi same.

 

delavnica FOOD REVOLUTION

Na Japonskem je navada, da gospodinja enkrat na teden uporabi pri kuhi hrano, ki jim je prek tedna ostala. Tako očistijo zaloge in naredijo prostor za novo, svežo hrano, na ta način pa tudi zelo malo hrane zavržejo.

Projekt Food revolution pa je k nam prišel prek istoimenskega gibanja svetovno znanega kuharja Jamiea Oliverja.

Vse to je predstavljalo izziv, da se tudi mi skupaj z gospo Tanjo Gobec spopademo z izzivom kuhanja iz hrane, ki nam ostane. Na voljo smo imeli matevža, kislo repo, pečenice in kruh, dodali pa smo še jajca, mleko in skuto. tako so nastale nove jedi juha iz vode kisle repe zakuhana z žličniki iz matevža, polpeti iz matevža in pečenice, zavitek iz kisle repe in pečenice ter za poobedek še kruhova potica.

 

…enota Angelce Ocepek, C. C. Tavčarja 21 skupina BIBA

V letošnjem letu nadaljujemo z izvajanjem projekta v okviru katerega učimo otroke pravilnega umivanja rok, ločevanje odpadkov, smotrno uporabo brisačk, vode, papirja, hrane, skrb za druge…Otrok pridobiva izkušnje, kako sam in drugi vplivajo na okolje. Otrok se navaja na smotrno uporabo virov (vode, brisačk), spoznava se z gozdom in življenjem v njem. Spoznava živali ter rastline in drevesa.V okviru projekta Planet Zemlja se izvaja tudi podprojekt Food revolution v okviru katerega otroke učimo raznovrstnih veščin kot npr. samostojno hranjenje in pitje iz kozarčka, pospravljanje stolov k mizi, pospravljanje zajtrka in kosila,  pospravljanje krožnikov in skodelic.Dejavnost, ki jo izvajamo v okviru tega podprojekta je npr. priprava sadne malice. Otrok aktivno sodeluje pri pripravi in razdeljevanju malice.