8. februarja mineva 170 let od smrti našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Večinoma je pisal izpovedne ljubezenske pesmi, del njegove Zdravljice pa je slovenska državna himna.

Dan njegove smrti je torej osrednji, slovenski, kulturni praznik in to je bil seveda odličen razlog, da smo se zbrali na prireditvi v počastitev le tega.

Nastopila je otroška dramsko-vokalna skupina Drobižki in se predstavila s priredbo narodne pesmi Bod moja, dijaki Srednje vzgojiteljske šole Jesenice z nizom otroških pesmi slovenskih pisateljev. Vokalna skupina Pesterne je zapela slovensko narodno Roža na vrtu, Tri planike in nas za konec »popeljala« na Sivo pot.

Kultura je definiciji način življenja neke družbe upoštevajoč vsa področja idej, navad, prepričanj, jezika, vzorcev vedenja, materialnih in nematerialnih stvaritev.

Je pa tudi plemenitenje, izpopolnjevanje človeške narave in načina življenja ter okolja v slovenskem duhu in vrednotah. Če se tega zavedamo in spoštujemo, bomo tako na najboljši način praznovali 8. februar.